Hvorfor trenger bilen motorolje?

Motoroljen skal smøre friksjonsutsatte deler i motoren, men visste du at den også har som jobb å kjøle ned, hindre korrosjon samt rense motoren for sot og skitt?

Hva gjør egentlig motoroljen?

Som allerede nevnt så skal oljen smøre, kjøle ned, hindre korrosjon og rense motoren. Motoroljen er også med på dempe vibrasjoner og redusere støy. 

Hvorfor må vi skifte motorolje på bilen?

Oljens yteevne

Når oljen renser motoren samler den samtidig opp avfallstoffer, etterhvert vil det bli så mye avfall at oljens yteevne blir svekket. Da er det på tide å skifte motoroljen. Når vi likevel skifter olje er det også vanlig å skifte oljefilter.

Kjørelengde kan påvirke

Ofte ligger skifte av motorolje i de faste serviceintervallene for bilen, men kjøremønsteret ditt kan være med på å påvirke oljens yteevne og da kan hyppigere oljeskift være nødvendig. Et eksempel på den type kjøring er hvis du har mye småkjøring i hverdagen. Motoren vil med den type kjøring ikke rekke å bli tilstrekkelig varm, som er nødvendig for at kondens skal fordampe. Resultatet er at du får utvannet motorolje med mindre ytelseseffekt. Gjør det derfor til en vane å ta deg en litt lengre kjøretur innimellom slik at oljen får jobbet godt i motoren på bilen din. 

Normal kjøring

Har du normal kjøring med blanding av lengre og korte turer, så må likevel oljen skiftes med jevne mellomrom. Over tid vil motoroljens egenskaper uansett brytes ned etterhvert som det samler seg kondens, sot og skitt i oljen. Kjører man med gammel og forurenset olje kan det føre til store og kostbare skader på motoren.

Så når bør jeg da skifte olje på bilen?

Utgangspunktet for når man skifter olje bestemmes av bilfabrikantens anbefalinger, dette står i serviceheftet som følger med bilen. Hvis du er usikker så fortell gjerne kundemottakeren på verkstedet du bruker hvilket kjøremønster du har, så kan hun eller han komme med en anbefaling på hva som er riktig for deg og din bil.