Fylt bensin på dieselbil?

Du er ikke den eneste, men du må for all del ikke starte bilen.

Du er ikke alene

Hvert år fyller mellom 13 000 og 15 000 bilførere feil drivstoff på tanken, og sommeren er høysesong for feilfylling. (Tall fra NAF, Falck og Viking.)

Hva skjer om du feilfyller?

Det er som regel verst å fylle bensin på en dieselbil pga dieselens smøreegenskaper. Når diesel og bensin blandes blir disse smøreegenskapene svekket og skadene på motoren kan bli store og dyre. Ekstremt høyt trykk bidrar også til at dieselpumpe og diverse dyser blir ødelagt når bensin fylles på dieselbil.

Om du står ved pumpene og oppdager at du fyller bensin på dieselbil må du gjøre følgende:

  • Stopp tanking umiddelbart
  • Ikke start bilen, men sett den i fri og trill den bort fra pumpene til et sted du kan stå. Husk å ta på håndbrekket igjen når du har fått trillet bilen bort.
  • Ring bergingsselskapet du er tilknyttet, enten gjennom forsikringsselskapet ditt eller gjennom eventuell mobilitetsgaranti. Les mer om AutoMester mobilitetsgaranti her. 
  • Sørg for å bli tauet til et bilverksted for tømming av drivstofftanken. Ofte må innsprøytingssystemet renses før bilen kan tas i bruk igjen. Prisen for denne jobben er betydlig lavere enn det hadde blitt om du hadde vridd om nøkkelen.

Hva skjer om du har fylt feil og starter bilen?

  • Om du ikke oppdager at du har feilfylt, vil bilen etter kort tid si fra selv ved at varsellamper blinker eller at bilen rett og slett stanser.
  • Ring bergingsselskapet ditt og sørg for at bilen kommer seg på verksted.
  • Verkstedet må da gjøre en større jobb for å sjekke hva som har blitt ødelagt. Ofte ryker dieselpumpa, dyser må skiftes, hele innsprøytningssystemet må rengjøres og drivstoff som tappes av må håndteres miljømessig forsvarlig. Dette kan bli veldig dyrt og i tillegg kan du risikere å miste nybilgarantien din.

Jeg har fylt diesel på bensinbil - er det like ille som bensin på dieselbil?

Det kan bli store skader i dette tilfellet også, men ofte ikke like ille. Det kommer helt an på hvor kraftig drivstofftrykket er, noe som kan variere fra bil til bil. Du må uansett få bilen på verksted hvor det blir sørget for forsvarlig tapping av drivstoff og rengjøring av innsprøytingssystem.

Tips for å unngå feilfylling

Gå til innkjøp av Solo Diesel tanklokk, et enkelt produkt som hindrer at du får tanket bensin på en dieselmotor. Munnstykket på dieselpumper er større enn på bensinpumpene, med Solo Diesel er det kun diesel-munnstykket som kan skyves gjennom tanklokket og fylling kan foregå i trygge former. 

 

 

Solo Diesel kan kjøpes i alle våre avdelinger.